ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1980

Ο Σταυρός του μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέου.
Ο Σταυρός του μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέου.

Ο Σταυρός του μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέου μέσα στη θήκη του.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ,ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΟΝ,ΕΦΥΛΑΣΣΕΤΟ ΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ ΩΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΝ ΚΕΙΜΗΛΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ 66 μ.Χ., ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΤΟΤΕ,ΠΟΛΛΑ ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΜΕΤΕΚΟΜΙΣΘΗΣΑΝ ΔΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΚΑΤΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΘΕΙΣ ΕΞ ΑΧΑΪΑΣ,ΕΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗ ΕΝ ΤΗ ΜΟΝΗ WEAUME,ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ,ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΝΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟ ΤΟΥ 1250,ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΕΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΝ ΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ,1789, ΕΡΡΙΦΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΥΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΑΣ ΔΙΑ ΝΑ ΚΑΗ,ΔΙΕΣΩΘΗΣΑΝ ΟΜΩΣ ΜΕΓΑΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝΤΑ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΝ ΙΕΡΕΑ.

ΤΑ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΚΛΕΙΣΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗΝ ΘΗΚΗΝ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ,ΑΙ ΔΥΟ ΚΕΡΑΙΑΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕΤΩΣ – ΑΥΤΗ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΝ ΙΕΡΟΝ ΝΑΟΝ – ΚΑΙ ΕΝΑΠΕΤΕΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΥΠΟΓΕΙΟΝ ΚΡΥΠΤΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΕΙΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΝ.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΙΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΝ ΕΤΙΜΑΤΟ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.

ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ

ΟΜΟΦΩΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΕΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΤΟΝ ΒΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ ΜΕ ΣΤΑΥΡΙΚΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ.ΤΟΣΟΝ ΟΙ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΑΙ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΙ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ “ΕΤΕΛΕΙΩΘΕΙ” ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

ΕΝΩ ΟΜΩΣ ΕΧΟΜΕΝ ΟΜΟΦΩΝΙΑΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΛΗΝ, ΤΟΝ ΤΡΟΠΟΝ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Ο ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ ΡΩΜΗΣ (Β’. ΑΙΩΝ )ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ «ΕΣΤΑΥΡΩΘΗ ΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΕΠ’ ΕΛΑΙΑΣ ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑΠΤΕΤΑΙ ΕΚΕΙ»
O EΠΙΦΑΝΙΟΣ ( I’. AIΩΝ),ΟΜΙΛΕΙ ΠΕΡΙ ΣΤΑΥΡΟΥ,ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Ο ΕΚ ΠΑΤΡΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821 ΕΔΕΙΚΝΥΕΤΟ ΤΟ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΟΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΝ ΕΣΤΑΥΡΩΘΗ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ.
Ο ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟΝ ΠΕΡΙ ΦΥΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΕΔΕΘΗ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΗ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ.
ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑ ΔΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΠΕΡΙ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙ ΔΕΝΔΡΟΥ.

ΤΕΛΟΣ,Ο ΕΡΕΥΝΗΣΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.ΠΟΝΣ,ΤΑ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ ΞΥΛΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΟΤΙ «ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΠΕΥΚΟΥ ΧΑΛΕΠΙΟΥ,ΠΟΥ ΦΥΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΝ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ,ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΠΟΛΥ ΠΑΛΑΙΟ ΞΥΛΟ».

ΑΑ5

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ.

ΤΗΝ 9.10.1979 ΕΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ROGER ETCHEGARAY ΕΙΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΝ ΔΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ.ΚΑΤ’ ΑΥΤΗΝ Ο ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΑΣ ΕΙΠΕ «ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΕΚ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΟΜΙΣΘΗ ΕΝΤΑΥΘΑ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ,ΑΝΗΚΕΙ ΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ».
ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΗ..

ΤΗΝ 18η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1980 ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ,ΔΙΑΤΕΘΕΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ,ΑΝΕΧΩΡΗΣΕΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΑΞΟΥ ΔΙΑ ΜΑΣΣΑΛΙΑΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΝ ΤΟΥ ΣΤΑΡΟΥ ΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ.

ΩΣ ΕΞΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Ο ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΣ,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” ΤΗΣ 20.1.1980:

«ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΗΣΑΜΕ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ.Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ! ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ,ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΒΙΚΤΩΡΟΣ,Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΕΛΑΜΒΑΝΕ ΤΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ.ΘΑ ΑΞΙΖΕ ΚΑΘΕ ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΝΑ ΖΟΥΣΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ! ΣΤΗΝ ΗΜΙΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΚΡΥΠΤΗ,ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΔΕΚΑ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΗΡΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΑΡΥ ΚΙΒΩΤΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΚΑΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΝΑΟ,ΕΝΩ ΕΨΕΛΝΑΝ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ.ΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΙΕΡΕΙΣ….ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΣΙΩΠΗΛΟΙ,ΜΕ ΔΕΟΣ ΤΗΝ ΣΚΗΝΗ..»

ΑΑ2